T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRŞEHİR / MERKEZ - Aşıkpaşa Ortaokulu

Çevre İncelemesi

  AŞIKPAŞA ORTAOKULU ÇEVRE İNCELEMESİ

     Okulumuz adını Türk dilinin gelişmesinde ve yayılmasında , büyük hizmetleri bulunan ve ilk Türkçe eserleri yazan Aşık Paşa 'nın adından almıştır. 1963 yılında beş sınıflı ilkokul olarak hizmete açılmış olup; 1997 yılına kadar beş sınıflı ilkokul olarak hizmet vermiştir. 1996 yılında beş sınıflı binanın ısınma şekli kalorifere dönüştürülmüştür. 1997 'de 4306 sayılı yasa gereği, ilköğretime geçilerek, okulumuzun hemen bitişiğinde bulunan park Kırşehir Belediyesi' den alınarak düzenlenmesi yaptırılıp okul alanı olarak uygulamaya konulmuştur. Alınan arsa üzerinde 8 derslikli çok amaç salonu olan bir bina tesis edilerek derslik sayısı 1998 yılı itibariyle 13 derslik olmuştur.

   2008 yılına kadar on üç derslikli iki bina ile eğitim ve öğretime devam edilmiş olup; 2008 yılı Mayıs ayında 1963 yılında yapılmış olan beş sınıflı eski bina yıkılarak , yerine Bilgisayar Laboratuarı, Fen ve Teknoloji laboratuarı , Çok amaçlı salonu içinde olmak koşulu ile on iki derslikli bağımsız okul binası yaptırılmış olup , şu anda 2 şer şubeden olmak üzere 5,6,7,8. sınıflarda öğrenciler eğitim öğretim görmektedir.

   Okulumuz Ekim ayı itibariyle 4+4+4 eğitim sistemi uygulamasıyla bina olarak a blok ve b blok olarak ayrılmış ve a blok ortaokul , b blok ise ilkokul olarak eğitim hayatına başlamıştır. İlkokul ve ortaokul öğretmen , öğrenci , idareci olarak tamamen ayrılmıştır.

Çevre Analizi

  Kervansaray Mahallesi şehrimizin kuzey doğusundan geçen Kayseri-Ankara asfaltının üst kısmından başlayarak , kuzeybatıda Özbağ kasabası , güneydoğuda Atlaskent Blokları , doğuda Karacaören kasabası ve Boztepe ilçesi ile sınır durumundadır. Mahallenin son nüfus  sayımına göre nüfusu toplam 13.750 dir. Seçmen sayısı ise 6.800 dür.

Eğitim öğretim durumu

  Mahalle halkının büyük bir bölümü ilkokul mezunudur. Bunun yanında az da olsa fakülte mezunu bireyler mevcuttur. Birçok aileler Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kurslara katılmaktadır. Gençler ilköğretimden sonra ortaöğretime devam etmektedir. Ortaöğretime devam etmeyenler , sanayiye yönelerek Çıraklık Eğitim Merkezi'ne devam etmekteler. Ortaöğretimden sonra bir üniversiteye yerleşemeyenler ise açık öğretim fakültelerine devam etmektedir.

  Aşıkpaşa Ortaokulu olarak mahallemizin eğitim- öğretim normlarının yükselmesi anlamında kutsal bir çalışma içerisindeyiz. Hem öğrenci , hem anne baba eğitimine büyük önem vererek Rehberlik Servisimizden de yararlanarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz.

 Mahallemizin Ekonomik Durumu

Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü , Tarım İl Müdürlüğü , Karayolları ve benzin istasyonu bulunmaktadır. Kervansaray Dağı eteklerinde arpa,buğday, yer yer suni mantar üreticiliği yapılmaktadır. Bunların dışında sera ürünleri ve sebze meyve üretimi de görülmektedir. Büyükbaş hayvan ve besicilik az da olsa yapılmaktadır. Mahalle halkının büyük bir bölümü vasıfsız işçi olarak çalışmaktadır. Bunun yanında mevsimlik işçi olarak çalışan işçiler ve zanaatkarlar mevcuttur. İlkbahar mevsiminin gelmesi ile fidan dikimi , yaz mevsiminde ekin biçme ve hasat işleri sonbaharda İzmir'e narenciye toplamaya giden aileler bulunmaktadır. Genel olarak ilimizin diğer mahalleleri ile ekonomik olarak değerlendirildiğinde sosyal ve ekonomik bakımdan gelir düzeyi düşük görülmektedir.

 Sosyal Durumu

  Kervansaray Mahallesinin demografik yapısı, Kırşehir Merkez köylerinden , ilçelerden ve özellikle Çiçekdağı ilçesinden gelen ailelerin oluşturduğu , mozaik yapıya sahiptir. Mahalleyi oluşturan ailelerin büyük bir bölümü gecekondularda ikamet etmektedir. Mahallenin tamamına imar planı 2006 yılında gelmiştir. Şehir şebeke suyu Oralsan altında bazı evlerde halen kullanılmamaktadır. Halkın değişik kültürlerden gelmesi , sosyal çevrenin imar görmemesi , sosyal aktivitelerin yeteri kadar olmaması sosyal yönden mahalleyi olumsuz etkilemiştir. Yeni yapılan parklar , düzenlenen oyun alanları, imar planının yapılaşmaya açılması ile ivmesi az da olsa bir hareketlilik sağlamıştır.

   Mahalle sakinleri sosyal aktivitelerin azlığı ve dayanışma , dernek gibi örgütlerin bulunmaması nedeni ile özel günlerde , bir araya gelmektedir. Mahalledeki aktivite merkezlerinin azlığı ve sosyal kültürel etkinliklerin kısırlığı sosyal yönden gelişimi ve iletişimi olumsuz etkilemektedir. Mahallede 3 ilkokul (bunlardan iki tanesinde ilkokul ve ortaokul birliktedir) ve ayrıca 1 tane ortaokul ile beş cami mevcuttur. Şehir merkezine ulaşım genelde yaya olarak sağlanır. Çatı Yapı Kooperatifi'ne çalışmakta olan özel minibüs hattı mahallenin Çiçekdağı caddesinden geçmektedir. Bunun dışında özel arabası ile ulaşımı sağlayan bireyler mevcuttur.

   Mahallenin güneyinde bulunan ,Aşıkpaşa Mahallesi ile sınırı Ankara- Kayseri arası ulaşımı sağlayan E-5 karayolu ayırır. Kırsal kesimden gelen sosyal güvencesi bulunmayan insanların özellikle yerleşim yeri olarak tercih ettikleri mahallenin nüfusu artış göstermektedir. Son yıllarda imar planına açılması , bazı site ve apartman binalarının yapımını beraberinde getirmiştir. Halkın büyük bir bölümünün sosyal güvencesi olmamasının yanında , Sosyal Dayanışma Fonundan, sivil toplum kuruluş örgütlerinden yardım almaktadır.  

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.02.2013 - Güncelleme: 14.01.2024 17:48 - Görüntülenme: 2774
  Beğen | 6  kişi beğendi